Short Quiz on RCM

Max marks = 10
1 mark for one right answer
-1 mark for a wrong answer
1. Which of the following statements is true?
a)  RCM does not bother about the consequence of a failure
b)  RCM does not try to achieve the inherent reliability of a system
c). Time-based Preventive Maintenance is the cornerstone of the RCM output
d)  RCM does not believe that failure rate increases with the age of the equipment
2. Which of the following statements is true in case of RCM?
a) Age of individual components can not be determined in a statistical manner
b) RCM believes that run-to-failure strategy is often the best strategy
c) RCM is not bothered about consequences of a failure
d) RCM is not interested in achieving the inherent reliability of equipment
3. Waddington Effect states:
a) The performance of an equipment improves upon regular overhauls
b) The failure rate goes up if an equipment is regularly maintained by time-based preventive maintenance
c) The failure rate goes down if an equipment is regularly maintained by time-based preventive maintenance
d) The failure rate remains the same with regular time-based preventive maintenance
4. The most important piece of information in RCM is:
a) Number of critical equipment
b) Failure Modes
c) Mean Time Between Failures (MTTF)
d) Mean Time To Repair (MTTR)
5. Most failures in a plant are:
a) Early
b) Wear Out
c) Random
d) Constant
6) Which of the following is not a failure mode?
a) Bearing seized
b) Bearing problem
c) Shaft sheared
d) Circuit opened
7) Which of the following must not be included in the Function of a machine?
a) Design Data
b) What the user wants an equipment to do?
c) Parameters that define the standard of performance
d) Operating Context
8) Secondary Functions are:
a) Additional functions an equipment is supposed to do
b) Functions of other machinery that ensure performance of a critical machine
c) Functions that are undesirable
d) Functions that are desirable but not essential for the performance of a machine
9) Which strategy might be the cornerstone of an RCM strategy?
a) Time-based maintenance (scheduled replacement/repair)
b) Condition Monitoring or Condition Based Maintenance (CBM)
c) Detective Maintenance (Inspections of Hidden Failures)
d) Design Out Maintenance (DOM)
10) To improve the inherent reliability of a system the best strategy is:
a) Condition Based Maintenance
b) Design Out Maintenance
c) Time-based Maintenance
d) Run-to-Failure
@Dibyendu De
Answers:
1) d 2) a 3) b 4) b 5) c 6) b 7) a 8) b 9) b 10) b
Advertisements

One thought on “Short Quiz on RCM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s